23 daagse camperreis door Italië (mei 2022)

Welkom bij de blog van onze 23 daagse reis door Italië. Met deze blog en daarbij behorende vlogs (nummer 37 t/m 50) willen we je graag inspireren om op pad te gaan en al het moois te gaan ontdekken. Veel lees en kijkplezier!

Dag 1/2
Van Maastricht naar Schliengen
Wij zijn vroeg vertrokken want we willen weer zo ver als mogelijk komen. In Argenthal stoppen we dan ook met het mooie uitzicht op de korenbloemvelden om te ontbijten. We vervolgen de weg. Drukte op de snelweg wegens ongevallen bracht ons naar de eerste afrit en we reden enkel nog binnendoor langs pittoreske dorpjes en velden met weids uitzicht. We overnachten bij de wijnboer in Schliengen, Camperplaats Weingut Zimmerman, op een gratis plekje. Vanaf deze plaats zien we de Rijn en het Elzaskanaal.

Dag 2/4
Van Schliengen naar Sestri Levante.
Hiephiep Hoera, Joy blaast vandaag de kaarsjes op de taart uit. we beginnen de dag met slingers, kusjes, belletjes en appjes.  Vanaf de wijnboer een mooi stuk binnendoor, komen aan in Zwitserland bewonderen de hoge bergtoppen en voor we het weten rijden we al door de Gotthardtunnel.. Ja, we rijden Italië binnen. We houden Milaan aan en gaan dan via Arquata Scrivia een bergpas rijden. Niet een al te beste weg op dit moment maar er wordt gewerkt, dus dit zal beter worden. Een mooie route die goed te doen is met de camper. We overnachten op Camping Fossa Lupara, een prima basic camping die we als uitvalsbasis gekozen hebben om de Cinque Terre te bezoeken de komende dagen. Prachtige 5 bergdorpjes aan de kust die je een keertje gezien moet hebben. Elk dorpje heeft zijn eigen charme. De dorpjes zijn met elkaar verbonden met een wandelpad (Helaas was dit pad in onderhoud toen wij er waren) en middels een treinverbinding. Wij namen in Sestri Levante de trein en hebben alles met de trein afgelegd. Niet door en je bent snel ter plaatse.

Dag 4/7
Van Sestri Livante naar San Giuliano Terme
We overnachten op Agricampeggio La Valle, een mooie kleineschalige plek voor campers/ caravans en tentjes in het groen met uitzicht op de bergen. We hebben deze plaats gekozen omdat hij tussen Pisa en Lucca in ligt en je deze mooie plakjes met de fiets kunt bereiken. Houdt er wel rekening mee dat je op sommige plekken op de grote weg fietst waar verkeer 80 km p.u. mag rijden. Wij ervaarde dat automobilisten wel meer dan voldoende afstand houden als ze een fiets inhalen. Beide ‘stadjes’ kennen zijn charmes en zijn echt een bezoekje waard. De weg naar de camping is wat hobbelig en smal, maar te doen. Een zwembad en bomen en goede sanitaire voorzieningen maakte ons verblijft meer dan naar wens.

Dag 7/10
Van San Giuliano Terme naar Florence
Op slechts een uurtje rijden (middels snelwegen) bereiken we Florence. De stad die op ons lijstje staat om te bezoeken. We overnachten op HU Firenze Camping in Town. De stadscamping in de stad. Op 10 minuutjes langs de rivier fietsen en je bent er. Deze camping hebben wij overigens vanwege de drukte op dat moment vooraf gereserveerd. Gelukkig maar, want deze camping stond vol. Over de stad Florence hoeven we denkelijk niet meer uitleg te geven. Mooie gebouwen, standbeelden, natuur dat een bezoekje meer dan waard is. Vanuit Florence hebben wij ook een dagtrip geboekt met GetYourGuide om Toscane te bezoeken. Een mooie stip die ons bracht naar oude bergdorpjes, een bezoek met stadswandeling door Siena en als afsluiting een heuse wijnproeverij in de Chanti streek bij de boer. Zo hebben we veel gezien en geleerd in deze prachtige omgeving, aanrader vinden wij zo’n dagtrip.

Dag 10/13
Van Florence naar Rome
Na een mooie rit door het Toscaanse landschap rijden we Umbrië binnen We rijden nu middels de snelweg richting Rome, ondanks snelweg, toch een mooie route door het groen. Onderweg maken we een stop om te lunchen in Fabro, een parking langs de weg. Opvallend veel Amerikanen valt ons op. We rijden Lazio binnen en komen aan in Rome. Wederom verblijven we op HU Camping Roma Village. Een camping met vooral huisjes en enkele kampeerplaatsen. Alles is voorzien, winkel, zwembad, restaurant enz. De camping ligt aan de rand van de stad die je met de fiets of lopend kunt bereiken. Wij raden dit af met de fiets toe doen vanwege de enorm drukke wegen waar naar ons inziens te hard gereden wordt. Voor de camping ligt een bushalte en bij de camping koop je een dagticket voor het OV (Bus, trein en Metro) voor een paar euro en je stapt midden in het centrum uit. Rome, het Vaticaan, het Colloseum enz, we hebben er een paar dagen voor uitgetrokken. Met gids en op eigen gelegenheid. We vonden het geweldig!

Dag 13/14
Van Rome door de Apennijnen naar Rimini
We verlaten Rome via de ring, zetten op de navigatie tolwegen vermijden uit en cruisen af op de Apennijnen. Mooie bergritten en het is rustig op de wegen waardoor het lijkt alsof we alleen op de weg zijn. Joy zoekt ondertussen een plekje voor de nacht. Het is een echte lange reisdag omdat we graag richting Venetie willen gaan. We komen uiteindelijk aan nabij Rimini op Camperplaats Portomario Family Village. Een echter camperplaats met alle voorzieningen. Het is een grote camperplaats maar op het moment erg rustig. Op een kleine afstand ligt Rimini, naast de camperplaats kun je goedkoper tanken en het lig vlakbij grotere wegen. Voor de nacht voor ons een prima plek

Dag 14/21
Van Rimini naar Cavallino Treporti
We rijden de streek Veneto binnen. Weer een totaal ander landschap. Veel landbouw kenmerkt het gebied. We verblijven op Camping Mediterraneo, voor ons een bekend en vertrouwde camping. 5 sterren, direct aan het strand en met alle luxe, zelfs een heuse Wellness. Natuurlijk kan een bezoekje aan Venetië niet ontbreken. Vanaf Treporti en Punta Sabbioni kunt je per toeristen boot of lokale taxi Venetië bereiken. Wij kiezen altijd voor dat laatste, dat is waar de lokale mensen ook gebruik van maken, gezelliger vinden wij. Ook de streek Cavallino Treporti is leuk en mooi per fiets te bezoeken middels mooie en goede aangelegde fietspaden en daarbij behorende routes. Nabij de camping zijn diverse markten op verschillende dagen, bevinden zich meerdere supermarkten maar ook kampeerwinkels voor als je het nodig hebt.

Dag 21/22
Van Cavallino Treporti naar Gurtnellen
Onze terugreis in ingezet, via de lange snelweg A4 richting Verona, Milaan zetten we koers naar Zwitserland. We komen aan in Gurtnellen, een plaatsje direct de eerste afslag nadat we de Gotthardtunnel uitrijden. We hebben een Camperplaats gevonden aan een rivier. Wohnmobilstellplatz An der Reuss. Vanaf de weg zie je het niet liggen, de Camperplaats ligt achter het boerenbedrijf, gestart tijdens Corona om inkomsten te kunnen blijven genereren. Mooi met stromend water sanitair, stroom en een goede loosplaats. Je zit vanaf de plaats ook weer zo op de snelweg. Je kunt hier zowel in Zwitserse Franken als in Euro’s betalen. Voor te overnachten een aanrader!

Dag 22
Van Gurtnellen naar Maastricht
Onze laatste reisdag brengt ons uiteindelijk weer veilig thuis. al was dat met de nodige regenval onderweg. Via de snelwegen rijden we door Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en België weer Nederland binnen. Nabij Colmar op de snelweg zijn we overigens nog gestopt, de zon begon te schijnen en het was tijd om te lunchen. We werden hier welkom geheten door een hele kudde ooievaars, bijzonder want ze kwamen bijna de camper binnen om eten te snaaien.

Heb je vragen naar aanleiding van onze reis? Twijfel niet en neem contact met ons op.